Pavārs

Pavārs

Raksta mērķis: sniegt priekšstatu par pavāra ikdienas pienākumiem, atbildību, nepieciešamajām zināšanām un izaugsmes iespējām. Izvēloties profesiju mēs bieži vien neko nezinām par tās ikdienu. Lai nepiedzīvotu vilšanās sajūtu, iepazīsti pavāra profesiju un tās ikdienu.

Pavārs ir tas cilvēks, kura galvenais uzdevums ir pagatavot tik garšīgu ēdienu, lai cilvēki dotos uz kafejnīcu, restorānu vai skolas ēdnīcu ar vislielāko prieku un nepacietību.

Gandrīz par katru profesiju ir dzirdēti dažādi mīti, kas liek mums padomāt, cik labi vai, tieši pretēji, slikti ir strādāt šajā profesijā. Izplatītākie mīti par pavāru:
– lai kļūtu par pavāru nav nepieciešama izglītība;
– pavārs gatavojot var ēst cik un ko vēlās;
– pavārs ir tas cilvēks, kas zina visu par visiem ēdieniem.

Ja tu līdz šim esi domājis, ka pavārs ir tas neizglītotais cilvēks, kurš  visu dienu pavada ēdot dažādus gardumus, diemžēl vai par laimi, tu maldies. Ieskatīsimies, kāda ir profesionāla pavāra ikdiena, nepieciešamās prasmes un darba specifika.

Darba specifika

 Darba specifika: darbs telpās, darbs izbraucienos, darbs brīvā dabā.
Komunikācijas specifika: darbs komandā, darbs individuāli.
Nepieciešamās prasmes un rakstura īpašības:
– Komunikācijas prasmes;
– Spēja strādāt komandā;
– Spēja precīzi ievērot instrukcijas;
– Spēja uzklausīt kritiku;
– Spēja darīt darbu ātri;
– Stresa noturība;
– Prasme izmantot visas pieejamās iekārtas;
– Spēja darīt vairākus darbus vienlaicīgi;
– Zināšanas un pieredze ēdienu gatavošanā un gatavošanas tehnoloģijās.

Pavāra ikdiena

Pavāra ikdiena tiek pavadīta daudzveidīgu ēdienu pagatavošanā un servēšanā. Viņa galvenais uzdevums ir likt apmeklētājam sajust īpašās rūpes par klientu un viņa vajadzībām attiecībā uz ēdienu – garšu, noformējumu un pasniegšanu.

Viņš ir atbildīgs par ēdienu pagatavošanu saskaņā ar iepriekš izveidotajām un apstiprinātajām receptēm, kā arī visu drošības un higiēnas prasību ievērošanu gatavošanas procesā.

Pavāra darba pienākumi atšķiras dažāda lieluma uzņēmumos. Mazos uzņēmumos pavārs būs atbildīgs gan par produktu pasūtīšanu, gan ēdienkartes izveidi un ēdienu cenas noteikšanu. Lielos, atpazīstamos uzņēmumos pavāra ikdienas pienākumi būs saistīti tikai ar gatavošanu.

Pavāra darba pienākumi:
– Gatavošanai nepieciešamo iekārtu un produktu sagatavošana;
– Produktu sagatavošana (piemēram, sagriešana, rīvēšana u.c.);
– Ēdiena gatavošana;
– Ēdiena gatavības pārbaudes;
– Ēdiena vizuālais noformējums;
– Kārtības un tīrības saglabāšana darba telpā;
– Produktu kvalitātes pārbaude;
– Nepieciešamo produktu saraksta izveide un pasūtīšana.

Izaugsmes iespējas ir tas jautājums, kuru ir lietderīgi saprast vēl pirms studiju uzsākšanas. Kādas ir izaugsmes iespējas? Vai man būs iespēja izmantot apgūto, ja kādu dienu pieprasījums pēc pavāriem samazināsies?

Tavas izaugsmes iespējas un karjeras potenciāls ir atkarīgs ne tikai no izvēlētās izglītības, bet arī no tavām laika gaitā iegūtajām prasmēm un iemaņām. Ja tava sirdslieta ir vadīšana tev ir iespēja uzkrāt pieredzi un atvērt savu restorānu. Savukārt, ja gatavošana ir tava sirdslieta, tev ir visas iespējas kļūt par izcilu šefpavāru.

Pavāra profesiju ir iespējams apgūt dažādās vidējās profesionālās izglītības iestādēs – gan pēc pamatskolas, gan vidusskolas absolvēšanas. Ja uzskati, ka profesija tevi ir ieinteresējusi, zemāk aplūko to, kur iegūt papildus informāciju, lai kļūtu par profesionālu pavāru jau tuvākajā nākotnē.

Kursi izaugsmei:
– Chef2chef.net – Online Cooking Class
– BBC – Food Techniques
– The New York Times – Cooking with The New York Times
– Texas A&M – Dinner Tonight
– MIT – Kitchen Chemistry
– Delia Online – Delia Online Cookery School
– Rouxbe – Rouxbe Cooking School

Blogi, kuriem stilīgi sekot:
John Besh
Anthony Bourdain
Alton Brown
Michael Chiarello
Tom Douglas
Eddie Huang
Stephanie Izard
Michael Ruhlman
Marc Vetri
Andrew Zimmern

Cerams, ka šis nelielais ieskats profesijas pasaulē palīdzēja tev saprast, vai tieši šī ir tava sapņu profesija, kurā vēlies atīstīties. Vai tu spēj iedomāties savu ikdienu pavadot nepārtauktā un vienlīdz kvalitatīvā līdzīgu ēdienu un dzērienu gatavošanā?

Vēlies kļūt par kādas nozares ekspertu? Uzzini vairāk sekojot mūsu aktivitātēm Facebook lapā.