Bārmenis

Bārmenis

Raksta mērķis: sniegt priekšstatu par bārmeņa ikdienas pienākumiem, atbildību, nepieciešamajām zināšanām un izaugsmes iespējām. Izvēloties profesiju mēs bieži vien neko nezinām par tās ikdienu. Lai nepiedzīvotu vilšanās sajūtu, iepazīsti bārmeņa profesiju un tās ikdienu.

Bārmenis ir tas cilvēks, kurš saņem un  izpilda dažādus klientu dzērienu pasūtījumus, ar vai bez virtuoza šova, ielejot glāzēs pasūtīto dzērienu vai sajaucot interesantus kokteiļus.

Gandrīz par katru profesiju ir dzirdēti dažādi mīti, kas liek mums padomāt, cik labi vai, tieši pretēji, slikti ir strādāt šajā profesijā. Izplatītākie mīti par bārmeni:
– tie ir cilvēki, kuri strādā šajā amatā līdz saņems labāku piedāvājumu;
– viņi ir cilvēki, kuri ikdienā guļ līdz pusdienlaikam;
– viņi ir neizglītoti cilvēki, kuri ir atkarīgi no alkohola;
– viņu galvenais uzdevums ir izputināt cilvēkus.

Ja tu līdz šim esi domājis, ka bārmenis ir tā profesija, kurā ir iespējams apvienot alkohola lietošanu ar darbu, tu maldies. Ieskatīsimies, kāda ir profesionāla bārmeņa ikdiena, nepieciešamās prasmes un darba specifika.

DARBA SPECIFIKA

Darba specifika: darbs telpās, darbs ar klientiem.
Komunikācijas specifika: darbs komandā, darbs individuāli.
Nepieciešamās prasmes un rakstura īpašības:
– Zināšanas psiholoģijā un pārdošanas prasmes;
– Zināšanas par dažādiem alkoholiskajiem dzērieniem;
– Zināšanas par dažādiem bezalkaholiskajiem dzērieniem;
– Spēja aktīvi klausīties un iedziļināties problēmās;
– Prasme pagatavot dazādus dzērienus;
– Spēja strādāt ātri un operatīvi;
– Pacietība un prasmes strādāt ar naudu, kases aparātu;
– Spēja strādāt ar klientiem.

Bārmeņa darba ikdiena

Bārmeņa darba ikdiena tiek pavadīta pasūtījumu saņemšanā, komunikācijā ar klientiem un dažādu dzērienu pagatavošanā un pasniegšanā (ja nav oficiantu).

Bārmenim ir jāpārzina plašs alkoholisko un bezalkaholisko dzērienu klāsts, jāspēj sagatavot vai miksēt dažādi dzērieni pareizi, ātri, bez kļūdām un dzērienu nelietderīga patēriņa. Viņiem ir jāspēj sadarboties ar viesmīļiem un citu atbalsta personālu, lai pārliecinātos par to, ka klients ir saņēmis atbilstošas kvalitātes dzērienu.

Bārmeņi strādā restorānos, viesnīcās, bāros, klubos un citās ēdināšanas iestādēs. Bārmeņi strādā gan iekštelpās, gan ārtelpās, kādu īpašu pasākumu laikā. Aizņemtāko stundu laikā bārmenim ir jāspēj ātri un efektīvi, bez kļūdām apkalpot klientus, pārliecinoties arī par to, ka alkoholiskie dzērieni netiek piedāvāti pārāk apreibušiem klientiem.

Viņu darba pienākumi atkārtojas, darbs pieprasa stresa noturību, jo bieži ir jāsaskaras ar pārāk apreibušiem klientiem, kuri nedod iespēju strādāt un izpildīt pasūtījumus. Ir svarīgs arī bārmeņa ārējais izskats, jo uz viņu skatās ikviens uzņēmuma apmeklētājs.

Augstākās klases iestādēs ir nepieciešams formas tērps, kuru nodrošina darba devējs. Bārmeņi strādā vēlos vakaros, nedēļas nogalēs un brīvdienās, liela daļa no viņiem strādā nepilnu slodzi. Daudzi bārmeņi nepieciešamās prasmes iegūst īstermiņa vai ilgtermiņa darba apmācībās, nav nepieciešama speciāla izglītība.

Bārmeņa darba pienākumi:
– Sasveicināšanās ar klientu, ēdienkartes piedāvāšana;
– Dzērienu pasūtījumu pieņemšana no klientiem;
– Dzērienu pagatavošana atbilstoši pasūtījumam;
– Pārliecināšanās par to, ka dzērienu pasūtītājs ir pilngadīgs;
– Darba vietas sakopšana;
– Darbs ar naudu, atlikuma izdošana (ja tāds ir);
– Informēšana par īpašajiem piedāvājumiem;
– Bāra darba organizēšana;
– Dzērienu pasūtīšana.

Bārmenis ir atbildīgs par to, lai pēc iespējas ātrāk klients saņemtu savu pasūtīto dzērienu. Viņa atbildība skar arī vecuma pārbaudi tiem klientiem, kuru vecumu nav iespējams identificēt. Izaugsmes iespējas ir tas jautājums, kuru ir lietderīgi saprast vēl pirms profesijas izvēles. Kādas ir izaugsmes iespējas?

Ļoti daudzi bārmeņi savu karjeru uzsāk kā oficianti vai bārmeņa palīgi, bet pēc tam, kad apgūst receptes un dzērienu jaukšanas pamatus kļūst par bārmeņiem. Bārmeņu karjeras izaugsme ir saistīta ar labāk apmaksāta darba atrašanu vai sava biznesa uzsākšanu.

Ja uzskati, ka profesija tevi ir ieinteresējusi, zemāk aplūko to, kā uzzināt nedaudz vairāk, lai kļūtu par profesionālu un pieprasītu bārmeni jau tuvākajā nākotnē.

Blogi, kuriem stilīgi sekot:
A Bar Above
Liquor.com
Buzztime
Nightclub & Bar
Stir and Strain
Tuxedo no.2
Two for the Bar
The Drink Blog
The Alcohol Professor
Guys Drinking Beer
The Hop Review
Good Beer Hunting
Draft Mag
Eater
Thrillist
VinePair

Cerams, ka šis nelielais ieskats profesijas pasaulē palīdzēja tev saprast, vai tieši šī ir tava sapņu profesija, kurā vēlies atīstīties. Vai tu spēj iedomāties savu ikdienu pavadot aktīvā un dinamiskā darbā, kurā tu esi atbildīgs par klienta labsajūtu nākamajā dienā?

Vēlies kļūt par pieprasītu nozares profesionāli? Uzzini vairāk sekojot mūsu aktivitātēm Facebook lapā.